Co to jest palec cukrzycowy i komu grozi?

Co to jest palec cukrzycowy i komu grozi?

Każdy dorosły człowiek słyszał zapewne o chorobie, jaką jest cukrzyca, ale nie wszyscy wiedzą, że wyróżnia się dwa jej typy. Nazywa się je cukrzycą typu 1. oraz cukrzycą typu 2. Pierwsza z nich ma charakter autoimmunologiczny, najczęściej pojawia się w młodym wieku, u dzieci w wieku 10-12 lat, i rozwija się bardzo szybko. Druga ma charakter metaboliczny i dotyka raczej osoby starsze. Oczywiście w starszym wieku można również zachorować na cukrzycę typu 1., ale zdarza się to stosunkowo rzadko. Najczęściej wymieniane pierwsze objawy cukrzycy to:

  • suchość w ustach i wzmożone pragnienie,
  • częste oddawanie moczu,
  • zmęczenie i senność (ogólne osłabienie),
  • chudnięcie,
  • skłonność do infekcji intymnych.

Warto również zwrócić uwagę na mrowienie w stopach lub dłoniach, które nie zawsze musi mieć podłoże neurologiczne, ale bywa też jednym z objawów cukrzycy.

Jakie badania wykonać?

Jeśli zaobserwuje się u siebie wymienione wyżej objawy (dobrze, jeżeli wystąpią, ponieważ cukrzyca jest chorobą bardzo podstępną i w początkowej fazie może przebiegać bezobjawowo), należy niezwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który na pewno zleci podstawowe badania krwi, czyli przede wszystkim oznaczenie poziomu glukozy we krwi. Badanie takie wykonuje się rano, będąc na czczo. Gdy okaże się, że pacjent ma podwyższony poziom glukozy we krwi, lekarz zleci zapewne wykonanie szeregu kolejnych badań. Jedno z nich określane jest potocznie mianem krzywej cukrowej. Należy pamiętać, żeby podczas tego badania, między pobraniami krwi, nie sięgać po żadne przekąski, napoje, ani nie żuć gumy.

Leczenie i dieta w cukrzycy

Po wykonaniu badań i diagnostyce przychodzi czas na wdrożenia leczenia. Cukrzyca jest chorobą przewlekłą i trzeba nauczyć się z nią żyć, aby nie doprowadzić do różnego rodzaju powikłań, jak na przykład palec cukrzycowy. Przede wszystkim pacjent musi bezwzględnie pozostawać pod opieką diabetologa i stosować specjalną dietę, czyli spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Przede wszystkim trzeba ograniczyć przyjmowanie cukrów prostych, a najlepiej zrezygnować z cukru, słodzonych napojów, cukierków, miodu, ciast i ciastek oraz owoców z dużą zawartością fruktozy. Warto natomiast postawić na produkty pełnoziarniste (pieczywo, makarony), ryby, chude mięso i nabiał oraz zachować ostrożność, jeśli chodzi o picie napojów alkoholowych. Najlepiej byłoby je zupełnie wyeliminować. Pacjenci z cukrzycą muszą być bardzo zdyscyplinowani – sami badać poziom glukozy we krwi oraz pamiętać o przyjmowaniu leków.

Powikłania w cukrzycy

Niestety, im dłużej trwa choroba, tym bardziej pacjent narażony jest na wystąpienie powikłań w związku z tym. Dość często słyszy się określenie palec cukrzycowy, które nie jest terminem medycznym, ale dotyczy zmian w obrębie stopy (zespół stopy cukrzycowej). Jest to dość częste powikłanie w cukrzycy i może doprowadzić do amputacji stopy. Dlatego tak ważne jest dostrzeżenie i nielekceważenie tej podstępnej choroby cywilizacyjnej.