Korzyści z czarnej herbaty

Korzyści z czarnej herbaty

Korzyści płynące z picia czarnej herbaty są warte omówienia, ponieważ zawiera ona kofeinę, olejki eteryczne, minerały i wiele witamin. Wszystkie te składniki mogą tonizować ciało, poprawiać układ nerwowy i wzmacniać układ odpornościowy. Napój ten uwolni Cię od zmęczenia i bólu głowy, jest doskonałym przeciwutleniaczem i środkiem usuwającym cholesterol.

W porównaniu z kawą, herbata czarna zawiera więcej „łagodnej” kofeiny. Działa w podobny sposób, ale nie tak szybko i stopniowo. Kofeina w herbacie ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, poprawia pracę układu krążenia i pomaga zwiększyć koncentrację. Składnik tanina służy jako niezawodna obrona przed negatywnymi wpływami zewnętrznymi i działa jako skuteczny przeciwutleniacz.

Dlaczego gorąca herbata jest szkodliwa?

Powiedzmy, że jesteś chory. Wysoka temperatura, gorączka itp.. Z tego powodu rozszerzają się powierzchowne naczynia krwionośne, wzrasta pocenie się, tracisz zbyt dużo wody, a wraz z nią – dielektryki i składniki odżywcze. Pojawia się pragnienie. Zaspokojenie go gorącą herbatą jest błędem. To nie pomoże, a wręcz przeciwnie, podniesie temperaturę ciała. Wszystko za sprawą teofiliny, która występuje w czarnej i (szczególnie) zielonej herbacie. Ponadto, ze względu na działanie moczopędne, teofilina sprawia, że wszelkie leki przeciwgorączkowe są nieskuteczne.

Picie zarówno zimnych, jak i zbyt gorących napojów jest wysoce niepożądane. To podrażnia błonę śluzową przełyku i żołądka. Herbata nie dostanie się do jelit, dopóki jej temperatura w żołądku nie osiągnie temperatury ciała – zwieracz żołądka po prostu jej nie przepuszcza. Jaki jest cel picia gorącej herbaty? Żeby leżał w żołądku i go palił? Nie ma sensu pić gorącej herbaty. Wszystkie napoje, zwłaszcza na przeziębienie, najlepiej pić na ciepło – 40 (maksymalnie 60) stopni. Jeśli napoje będą przechowywane w tej temperaturze, nie będzie to miało negatywnego wpływu, ani dodatkowego wzrostu temperatury.

Aby poznać korzyści i szkody płynące z picia czarnej herbaty, należy wziąć pod uwagę kilka elementów:

  • jak dużo pijesz;
  • jak dobrze jest zaparzone;
  • jakość naparu.

Wszystkie korzyści płynące z picia czarnej herbaty zostaną zmaksymalizowane, jeśli wszystkie trzy punkty będą przestrzegane w sposób racjonalny. Na przykład, jeśli masz nadkwasotę, powinieneś pić ją po posiłku, a nie przed nim. Jeśli jest zbyt kwaśny, powinien być spożywany przed posiłkiem, gdyż pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Udowodniono, że 3-4 filiżanki czarnej herbaty dziennie zmniejszają ryzyko udaru mózgu o 65-70 procent. Może pomóc ustabilizować ciśnienie krwi. Napój zawiera taninę i fluor, co oznacza, że oczyszcza zęby z ubytków, wzmacnia dziąsła i chroni je przed wieloma chorobami. Wiele osób słyszało, że czarna herbata jest przyczyną powstawania płytki nazębnej na powierzchni zębów. Jednak dzięki regularnemu oczyszczaniu jamy ustnej i właściwej pielęgnacji szkliwa, problem ten nie będzie występował.

Gorąca herbata to świetny sposób na pozbycie się pragnienia i naładowanie baterii. Napój działa podobnie do kawy, ale jego działanie nie jest tak wyraźne i jasne. Dodaj łyżkę lub dwie łyżeczki cukru, a zaspokoisz nie tylko pragnienie, ale i uczucie głodu.