Czy można jeść bób na redukcji?

Czy można jeść bób na redukcji?

Bób jest jednym z  tych zielonych warzyw, którego szczególnie boją się osoby dbające o linię. W związku z tym, że jest to roślina strączkowa, wykazuje działanie wzdymające. Czy bób jest kaloryczny? Odpowiedź na to pytanie może zaskoczyć! 

Rozważania na temat bobu zacznijmy od tego, że bób to prawdziwa skarbnica zawiera cennych minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedź czy cynk. Bój jest także dostarcza także cennym źródłem witamin z grupy B2, B5 i B6, które odpowiedzialne między innymi za przemianę tłuszczy, stan skóry, włosów i paznokci. 

Czy bób można jeść na redukcji?

To jednak nie wszystko. Osoby będące na redukcji z pewnością ucieszy fakt, że warzywo to jest stosunkowo niskokaloryczne. Jedna szklanka ugotowanych nasion bobu ma zaledwie 200 kcal.

Co więcej, warzywo to ma również sporo biała, bo około 7 g w 100 g ugotowanego ziarna i około 6 g błonnika. Dla odchudzających i ceniących to doskonała przekąska, która nie tylko wpłynie zbawiennie na naszą sylwetkę, ale też wyreguluje poziomu cukru, utrzymując przy tym równowagę kwasowo-zasadową.